piątek, 29 listopada 2013

Mikołajkowe słodkości inaczej



Lubię sama robić prezenty dla moich bliskich. W tym roku postanowiłam zrobić dla najbliższych przepyszny, aromatyczny i wyjątkowy w smaku cukier. Do Mikołajek zdąży przejąć aromaty od dodanych do niego przypraw, a piękne słoiczki będą wystarczającą ozdobą.
Mikołajki już za kilka dni, ale akurat w weekend starczy Wam czasu na przygotowanie tego wyjątkowego i przepysznego prezentu.

Potrzebne będą:

1. Ozdobne słoiczki
2. Laska wanilii
3. Laska cynamonu
4. Cytryna (lub limonka)
5. Cukier


 
Najpierw przygotujemy cukier waniliowy:

Rozkrój laskę wanilii wzdłuż na pół i wyskrob nożykiem ziarenka znajdujące się w środku.
 

Dodaj ziarenka do cukru i wymieszaj.
 
 
Przesyp mieszankę do słoiczka, dorzuć opróżnione z nasion laski wanilii i zamknij słoiczek.
 
 
Teraz czas na cukier o zapachu cytryny (/limonki):
 
Zetrzyj skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny (/limonki).
 
 
Wymieszaj z cukrem i wsyp do kolejnego słoiczka.
 
 

Teraz zostało nam jeszcze zrobienie cukru z nutką cynamonu:
 
Połam laskę cynamonu na mniejsze kawałki, wymieszaj z cukrem i wsyp do trzeciego słoiczka.
 

... i gotowe! :)
 
Smacznego!
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz